Welke oven past bij jou?

Leon van Wijk
01-02-23
 • 0
 • 0

In dit artikel lees je alle informatie over de verschillende soorten ovens. Wat voor soorten ovens zijn er en welke past bij jou?

Type ovens:

 • Heteluchtoven
 • (Elektrische) oven
 • Combi-oven
 • Stoomoven
 • Gasoven
 • 4D-oven


Heteluchtoven

Een heteluchtoven verspreidt de warmte gelijk matig over de gehele oven. De tempratuur is overal hetzelfde, je kunt dus meerdere gerechten tegelijkertijd bereiden. Handig voor een grote familie. Let wel op de temperatuur van het recept, deze kan soms nog wel is afwijken bij een Heteluchtoven.


(Elektrische) oven

De elektrische ovens of terwijl de “normale” ovens zijn perfect om taarten of broden in te bakken. Je kunt de elementen tegelijk of apart aan zetten. Als je ze tegelijk aanzet rijst het gerecht goed en wordt het goed gaar. Je kunt ze ook apart aanzetten dan krijg je een knapperige onderkant of korst. Je bakt dus het beste in het midden van de oven. Deze oven verbruikt meer energie dan de andere ovens.


Combi-oven

Wil je zowel gerechten bereiden in de oven, maar ook in de magnetron dan is dit de oven die je zoekt. Dit type heeft alle ovenfuncties en beschikt over een magnetron functie. Het is vooral aan te raden als je weinig plek in je keuken hebt en geen oven en magnetron kan plaatsen. Een combi-oven is meestal net iets kleiner dan een normale oven.


Stoomoven

In een stoomoven worden gerechten klaargemaakt zonder dat ze hun smaak en vitamine verliezen. Een stoomoven zet water om in stoom om de gerechten te garen. Je hebt wel verschillen in stoomovens. Je hebt stoomovens met gedeeltelijk of volledige stoom en combi-stoomovens. De meeste hebben een bakfunctie, maar dit geld niet voor alle modellen. Let wel op dat je na elk gebruik het water verwijderd.

 • Stoomovens met gedeeltelijke stoom
 • Stoomovens met volledige stoom
 • Combi-stoomovens

Bij ovens met gedeeltelijke stoom wordt op het begin stoom toegevoegd aan het gerecht voor een krokant laagje. De rest van het bak proces wordt gedaan met hete lucht.

Ovens met volledige stoom zijn perfect om maaltijden mee te garen. Je kunt zo o.a. gestoomde groente of pasta en rijst bereiden. Dit is gezonder omdat er geen olie of boter wordt gebruikt. Je hebt geen standaard ovenfuncties, het is dus alleen handig als je al een oven hebt.

De combi-stoomovens hebben naast een bak- en een stoomfunctie ook een magnetronfunctie. Er zijn combi-stoomovens met een gedeeltelijke of volwaardige stoomfunctie.


Gasoven

Een gasoven wordt verwarmd door een gasbrander onder in de oven. Het vuur word verdeeld in kleine vlammetjes middels een leiding. Je kunt dus het best iets hoger in de oven bakken. De gasbrander moet je soms nog handmatig aansteken maar meestal hebben de ovens een automatische ontsteking.


4D-oven

Een 4D-oven is eigenlijk een heteluchtoven die extra nauwkeurig werkt. De warmte wordt dus nog gelijkmatiger over de oven verdeeld. Er wordt gebruik gemaakt van ventilatoren die in verschillende richtingen draaien. Ze zijn vrij nieuw en hebben meestal ook extra snufjes zoals apps en stoomtoevoer, je betaald er wel net iets meer voor.


Ben je er nog niet over uit of heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Wij helpen je graag!

 • 0
 • 0

Opmerkingen (0)

Schrijf een opmerking en deel uw ervaringen met dit bericht.