De verschillende soorten werkbladen

10-01-23
  • 0
  • 0

Welk werkblad past het beste bij jouw keuken? Budget en kookstijl spelen hierbij vaak een belangrijke rol. Laat je hieronder inspireren door deze tips en ideeën. 

Keuze materiaal

Het is belangrijk dat een werkblad onderhoudsvriendelijk, hygiënisch en hittebestendig is. Een werkblad krijgt over het algemeen veel te voortduren. Ook moet het werkblad daarom bestand zijn tegen dagelijks gebruik, vlekken en krassen. Hier een kort overzicht van de verschillende mogelijke materialen voor keukenwerkbladen.

Kunststof

Een aanrecht in kunststof is verkrijgbaar in alle soorten en maten, zo kan je het volledig afstemmen op jouw eigen smaak. De onderste laag van het kunststof bestaat uit multiplex. Hierboven wordt er een flinterdun laagje laminaat aangebracht zodat het werkblad krasbestendig is. 

VoordelenNadelen
- De prijs, in verhouding tot andere soorten werkbladen is een kunststof werkblad erg goedkoop.
- Kunststof werkbladen zijn NIET hittebestendig.
- Licht maar sterk materiaal.- Een hard voorwerp kan al snel zorgen voor krassen, deuken, of beschadigde bovenlagen.
- Gemakkelijk schoon te maken.
- Lastig maar belangrijk om goed af te kitten, anders rot het hout zo weg. Zeker rondom de spoelbak.
- In talloze kleuren en soorten verkrijgbaar.
- Verkrijgbaar in alle soorten, vormen en maten.
Kunststof Werkblad
Kunststof Werkblad

Hout

Een houten werkblad geeft een warme sfeer in huis. Vroeger waren bijna alle keukenwerkbladen van hout, tegenwoordig neemt deze populariteit steeds meer af. Om hitte-, kras-, en vochtbestendigheid te creëren wordt een beschermde toplaag aangebracht.

VoordelenNadelen
- Natuurproduct met een zachte en warme uitstraling- Door luchtvochtigheid kan het blad uitzetten of kunnen er kleine krimpingen ontstaan. De luchtvochtigheid kan je daarom het beste rond de 55% houden. 
- Unieke kleuren en textuur in iedere keuken, geen enkel stuk hout is namelijk identiek- Een houten werkblad is door de porositeit in het materiaal van hout wat gevoeliger voor vlekken.
- Houtsoorten zijn gemakkelijk bewerkbaar met bijvoorbeeld lakken of beits, hierdoor kan de kleur perfect naar eigen wens worden afgestemd.- Niet goed bestendig tegen krassen, hitte of vocht. Zet hete pannen daarom dus altijd op een onderzetter. Let ook op dat u de vaatwasser niet te vaak midden in het proces opent, de stoom die daardoor vrijkomt kan voor schade aan het blad zorgen. 
- Kleine krasjes of butsen zijn al snel met wat schuurwerk te corrigeren.- Vergt veel onderhoud, eens per jaar moet het blad bewerkt worden met de juiste (onderhouds-) producten. Dit verschilt natuurlijk per houtsoort.
- keuze uit verschillende houtsoorten, de keuze is dus reuze.
Houten werkblad
Houten Werkblad

Glas

Glas is een vrij nieuw product bij de werkbladen, je vindt het voornamelijk terug in moderne keukens waar design centraal staat. Het is industrieel gehard glas waardoor het waterdicht, kras- en hittebestendig is. Glas zorgt voor een exclusieve en luxueuze uitstraling.

VoordelenNadelen
- Een echte eyecatcher. Een glazen werkblad zal zorgen voor een unieke touch aan je keuken. - De randen van het werkblad zijn erg kwetsbaar, er ontstaan snel butsen (in het ergste geval zelfs scherpe randen).
- Een glazen werkblad is waterdicht ;)- Glazen werkbladen moeten in één keer goed worden gemonteerd; wanneer ze niet goed worden neergelegd, moet het blad op de de juiste plek worden geschoven, hierdoor ontstaan er snel krassen in de gekleurde laag aan de onderkant.
- Glas is makkelijk te wassen en is uiteraard vlekbestendig. - Desondanks dat een glazen werkblad gemakkelijk schoon te maken is, trekt het ook snel vlekken aan. Iedere spotje of vlekje bederft al gauw het prachtplaatje. Wie fan is van poetsen hoeft zich daar dus niks van aan te trekken.
- In het kader van de duurzaamheid; werkbladen van glas zijn erg duurzaam en onderhoudsarm
Glazen werkblad
Glazen werkblad

RVS werkblad

Wilt u een moderne, industriële look kies dan voor een Inox werkblad. Roestvrij staal heeft vele voordelen, zoals gemakkelijk in onderhoud en hitte- en vochtbestendigheid.

VoordelenNadelen
- Zeer duurzaam door de goede hittebestendigheid.- Erg gevoelig voor krassen. Gebruik daarom altijd snijplanken en onderzetters.
- Erg hygiënisch en watervast. Vocht en etensresten kunnen niet in het blad trekken.- Vingerafdrukken snel zichtbaar.
- Bestand tegen de meeste (schoonmaak) producten (m.u.v. chloor en bepaalde zuren).
- Een RVS keukenblad is volledig recyclebaar.
- Vrij van naden, zorgt voor volledige waterdichtheid.
- Lange levensduur, kan met goed onderhoud tientallen jaren mee.
RVS Werkblad
RVS Werkblad

Graniet

Graniet, marmer en blauwe hardsteen zijn alle 3 verschillende soorten natuursteen. Graniet komt hiervan het vaakst voor in de keukens, vanwege haar rustieke en luxe uitstraling. Een werkblad van graniet is hitte- en krasbestendig. Het nadeel is dat de meeste soorten licht poreus zijn waardoor vocht binnendringt en hierdoor vlekken nalaat. Kies je voor een gepolierd granieten werkblad zal je hier geen last meer van hebben.  

VoordelenNadelen
- 100% natuurproduct- Licht poreus, vocht kan vrij snel in het blad trekken. Dit kan voor onherstelbare schade zorgen.
- Het materiaal is door het uithardingsproces (van soms wel duizenden jaren), keihard en daardoor snijvast en krasbestendig.- Mocht je in een latere fase nog een stuk werkblad nodig hebben? Dat kan een eindeloze speurtocht worden om iets te vinden wat er op lijkt.
- Granieten werkbladen zijn hittebestendig.- Een granieten werkblad vergt veel onderhoudt, anders krijgt het blad al snel een matte uitstraling.
- Stootvast en Slijtvast.- Granieten werkbladen zijn relatief duur.
- Doordat het een natuurmateriaal is dat uit één stuk gewonnen wordt, zal het blad minder snel slijten of breken.
Granieten Werkblad
Granieten Werkblad

Beton

Een betonnen werkblad geeft jouw keuken een moderne en industriële look. Beton is hard, glad, slijtvast en bestand tegen hitte. Als u het beton laat polieren wordt het werkblad onderhoudsvriendelijker en minder gevoelig voor vlekken.

VoordelenNadelen
- Zeer hittebestendig. Moet een pan wat langer staan, gebruik dan een onderzetter. Zo bescherm je de speciale coating van het betonnen werkblad.- Niet bestendig tegen krassen. Gebruik daarom altijd een snijplank om de coating te beschermen.
- Zeer duurzaam en slijtvast materiaal dat lang meegaat.- Wees voorzichtig met ruwe/scherpe voorwerpen, dit om de coating te beschermen.
- Indien de coating intact is, niet gevoelig voor vlekken. Vermijdt wel altijd zure of bijtende stoffen (zoals chloor of ammonia).- Regelmatig onderhoudt nodig, coating die opnieuw moet worden aangebracht.
- In diverse diktes en tinten verkrijgbaar (afhankelijk van de soort coating die je gebruikt).- Keukenkastjes moeten sterk genoeg zijn, betonnen werkbladen zijn erg zwaar.
- Betonnen keukenbladen worden gegoten, daardoor is er veel mogelijk met de afmetingen en vormen.
Betonnen Werkblad
Betonnen Werkblad

Corian

Corian is een veelzijdig materiaal dat 30 jaar geleden ontwikkeld is voor industrieel gebruik. Het materiaal word steeds vaker gebruikt voor werkbladen in de keuken. Het is een veelzijdig materiaal en er zitten zeker nog meer voordelen aan. Het grootste voordeel van Corian is dat de naden onzichtbaar afgewerkt kunnen worden. Dit zorgt voor een mooi afgewerkt geheel, dit is vooral mooi bij een keukeneiland. Verder is het onderhoudsvriendelijk en hygiënisch.

VoordelenNadelen
- Geproduceerd blad, hierdoor verkrijgbaar in elke vorm en afmeting.- Niet hittebestendig, gebruik dus altijd een onderzetter.
- Zeer bewerkbaar materiaal. Kan gemakkelijk worden versneden, geslepen en naadloos worden verlijmd.- Gevoelig voor bijtende stoffen en bepaalde zuren. 
- Bij een Corian keukenblad kunnen kleine krassen worden weggeschuurd.
- Ontstaan snel krassen op het blad.
- Spoelbak en spatwand kunnen van hetzelfde materiaal worden vervaardigd. 
- Duurzaam materiaal.
- Erg hygiënisch, geen enkele stof kan in het blad trekken.
Corian Werkblad
Corian Werkblad

Keramiek

Het keramische werkblad is een redelijk nieuw materiaal, maar word steeds populairder door het natuurlijke, stoere uitzicht. Keramiek is hitte-, vlek- en krasbestendig, ook is het perfect te combineren met andere materialen.

VoordelenNadelen
- Zeer stijlvol, geeft een luxe, stoere en tijdloze uitstraling.- De randen van een keramiek werkblad zijn vaak kwetsbaar, over het algemeen is een keramiek aanrechtblad wel sterk en kan het tegen een stootje.
- Een keramiek keukenblad is meer vlekbestendig dan een composiet of graniet aanrechtblad.- Blad is gevoelig voor zure/chemische producten.
- Doordat de spoelbak vrijwel naadloos ingebouwd kan worden, is een keramiek werkblad erg hygiënisch.
- De toplaag van het blad is niet gevoelig voor vocht en vuilresten.
- Zeer hittebestendig, zonder moeite kan je je pannen en ovenschalen op het blad zetten.
- Erg krasbestendig.
- Een keramiek keukenblad is duurzaam en milieuvriendelijk. 
Keramiek Werkblad
Keramiek Werkblad

Composiet

Een Composiet werkblad is erg populair. Het bestaat uit een samenstelling van kunststof en kleine deeltjes natuursteen. Deze samenstelling past in bijna elk type keuken. Met eigenschappen zoals waterdicht, krasbestendig en hygiënisch is het de perfecte keuze voor de keuken.

VoordelenNadelen
- Erg sterk materiaal, dit komt doordat alle graniet- en kwartstukken onder hoge druk tegen elkaar worden geperst.- gevoelig voor vlekken. 
- Er is door het geperste materiaal weinig ruimte om vocht in het blad te laten trekken, daardoor zijn de werkbladen erg hygiënisch.- hoewel de bladen hittebestendig zijn, kunnen hete objecten wel verkleuring veroorzaken. 
- Composieten keukenbladen zijn hittebestendig, ze barsten niet als je er een hete pan op zet.
- De hardheid van de werkbladen is te vergelijken met die van natuursteen, Composieten werkbladen zijn dus krasbestendig, stootvast en slijtvast. Ze gaan dus erg lang mee.
- Composiet 'werkt' niet, ze kunnen dus alle omstandigheden aan zonder te rekken of te krimpen.
- Verkrijgbaar in elke vorm, maat of kleur.
Composiet Werkblad
Composiet Werkblad

Dekton

Dekton is een nieuw materiaal dat bestaat uit glas, kwarts en porselein. Het materiaal is hard, waterdicht en geschikt voor werkbladen. De voordelen van Dekton is dat het hitte, kras en vlekbestendig is.

VoordelenNadelen
- Zeer duurzaam materiaal dat erg kleurvast is.- Door alle kwaliteiten zijn Dekton keukenbladen erg duur.
- Goed bestendig tegen krassen en vlekken.
- Erg lage porositeit. Hierdoor zijn Dekton keukenbladen niet gevoelig tegen vlekken. Zelfs chemische of bijtende stoffen zullen weinig tot geen effect hebben.
- Volledig hittebestendig.
- Verkleurt niet.
- Kan zelfs worden gebruikt als buitenkeuken, Dekton is namelijk zelfs bestand tegen vrieskou.
- Verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten.
Dekton Werkblad
Dekton Werkblad


  • 0
  • 0

Opmerkingen (0)

Schrijf een opmerking en deel uw ervaringen met dit bericht.